Blog

WordPress Komment Spam Blokkolás

spam

Aki vezet, vagy vezetett már blogot, biztos találkozott már olyan üzenetekkel a hozzászólásokban, amelyek nem éppen oda illőek. Ezeket az üzeneteket nevezzük spamnek (szemétnek), amik legtöbbször reklám szövegekben, különféle felhívásokban merülnek ki, függetlenül az oldalunk témájától.
Ebben a bejegyzésben három egyszerű megoldást mutatok be, amelyek segítségével blokkolhatóak ezek az üzenetek, ezzel sok időt megspórolva nekünk, az utánunk való takarítással.

A WordPressnek ugyan van egy Akismet nevű pluginje a spamek szűrésére, amely remekül működik a legtöbb esetben, viszont ez csak szűrést végez, blokkolást nem. Tehát a kéretlen üzeneteket a spamnek fogja jelölni, amiket nekünk kell bizonyos idő közönként törölni.
Egyszerűbb hát ha a problémát már a gyökereknél orvosoljuk!

Blokkolás a .htaccess fájl használatával

A legelterjedtebb megoldás a .htaccess fájl használata. Ez a root (gyökér) könyvtárban helyezkedik el, ahol a wordpress fájlai, könyvtárai is találhatóak.
A következő kódot bemásolva ebbe a fájlba, egyszerű és hatékony védelmet kaphatunk. A biztonság kedvéért először készíts biztonsági másolatot a fájlról!

RewriteEngine On 
RewriteCond %{REQUEST_METHOD} POST
RewriteCond %{REQUEST_URI} .wp-comments-post.php*
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !.*blogodcime.hu.*
RewriteRule (.*) ^http://%{REMOTE_ADDR}/$ [R=301,L]

Ezzel a módszerrel a spam robotokat akár átirányíthatod más oldalra is a következő módon:

RewriteEngine On 
RewriteCond %{REQUEST_METHOD} POST
RewriteCond %{REQUEST_URI} .wp-comments-post.php*
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !.*blogodcime.hu.*
RewriteRule ^(.*)$ ^http://ahova_at_szeretned_iranyitani.com/$ [R=301,L]

Blokkolás PHP kód használatával

Néhány szolgáltató nem enged hozzáférést a .htaccess fájlhoz, így más módon kell tenni a probléma ellen. Méghozzá egy egyszerű PHP függvénnyel, amit a használt theme-ed (sablonod) könyvtárában lévő functions.php fájlban kell elhelyezni. Természetesen erről a fájlról is készíts mentést, mielőtt módosítanád!
A bemásolandó kód a következő:

function check_referrer() { 
if (!isset($_SERVER['HTTP_REFERER']) || $_SERVER['HTTP_REFERER'] == “”) {
wp_die( __('A szolgáltatás spam robotoknak nem elérhető! :-)') );
}
}
add_action('check_comment_flood', 'check_referrer');

Blokkolás plugin segítségével

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz hozzáférni a fentebb említett fájlokhoz, vagy csak idegenkedsz ezek módosításától, akkor harmadik lehetőségként használhatsz úgynevezett captcha plugineket is.
Ezekből számos létezik, és többféle megoldást kínálnak a spam robotok kiszűrésére. A legtöbb esetben egy képen látható szót kell beírni, vagy az aktuális napot megadni, esetleg egy egyszerű matematikai műveletet elvégezni…
Ilyen népszerű pluginek a következők:

Mindenesetre ha lehet mellőzük a pluginek használatát. No nem azért mert nem hasznosak, hanem mert a minél több plugin használata jelentősen kitolja az oldalunk betöltési idejét. Ami nem csak a felhasználói élményt rontja, de kereső optimalizálási téren is mínusz pontnak bizonyul. Szóval ha plugint használsz, mindig törekedj a legkisebb méretűt telepíteni.

Nos, ennyi lett volna a három, egyszerű védekezési módszer, használjátok egészséggel! :)

Szóljon hozzá!

Új generációs játékok