Blog

Web 2.0-ás jelvény Photoshopal

Pár napja olvastam egy cikket, hogy hogyan lehet egyszerűen, Photoshopal Web 2.0-as jelvényt készíteni. Ez alapján összeállítottam egy rövid tutoriált, ami alapján bárki készíthet magának ilyen, vagy ehhez hasonló jelvényt.
kep_1

A jelvény formáját legegyszerűbben a Photosop alakzat eszközeivel tudjuk elkészíteni. Válasszuk ki a “Poligon Tool”-t a az eszköz palettából (1), majd adjuk meg az oldalak értékét a “Sides” (2) opcióban. Ajánlott ezt 26 és 30 közötti értékre állítani. Ha a most beállított eszközzel rajzolunk, akkor egy körszerű alakzatot fogunk kapni – szóval ezen még állítanunk kell.

Klikkeljünk a lefele mutató nyílra (3), hogy előhozzuk az egyéb opciókat, amelyekkel több formázási lehetőséghez jutunk. Jelöljük be a “Star” (4) jelölőnégyzetet, majd adjunk meg 15%-ot az “Indent Sides by” (5) értékének.

kep_2

Ha most rajzolunk az eszközzel, már egy sokszögű csillagot kapunk. A “layer style” ablak megnyitásával, tehetünk alá enyhe árnyékot és színátmenetet. Ehhez a képen látható módon állítsuk be a gradiens opcióit.

kep_3

Alakzatunk egész jelvény szerű lett, de még van vissza jó néhány művelet. Először is tegyünk rá egy kis fénytörést. Jelöljük körbe az alakzatot a CTRL billentyű nyomásával és a layerünkre való klikkeléssel. Szűkítsük a kijelölést egy pixelel – “Select – Modify – Contract” menü. Készítsünk egy új layert és töltsük ki fehér színnel a kijelölt részt (6).

kep_4

Következő lépésként a layer “bledding mode”-ját állítsuk “overlay”-re, amelynek az átlátszósági (opacity) értéke legyen 35-40% (7). Most válasszuk ki a “elliptical marquee tool”-t a kijelölő eszközök közül és jelöljük ki a jelvényünk alját félkörívben, majd nyomjunk meg a delete billentyűt (8). Ahhoz, hogy a 9. ábrához hasonló látványt érjünk el, váltsuk “quick mask mode” -ra az eszköz paletta alján, majd a “gradient tool” segítségével készítsünk egy átmenetet a képen láthatóhoz hasonlóan. Váltsunk vissza “standard mode”-ra és nyomjuk meg a delete billentyűt.

kep_5

Most már elég jól néz ki a jelvényünk. Használhatnánk a Photoshop “bevel and emboss” effektjét kis kiemelkedés hozzáadására, de én egy másik megoldást javasolok:

Újra jelöljük körbe az alakzatunkat, szűkítsük a kijelölést egy pixellel, készítsünk egy új layert, töltsük ki fehér színnel, az átlátszóságát vegyük le 30-40%-ra majd a “blending mode”-ot váltsuk “Overlay”-re (10). Jelöljük körbe az újonnan elkészített layerünket, majd egy pixellel mozgassuk lefele (11) és nyomjuk meg a delete billentyűt (12).

kep_6

Ezzel a módszerrel elkészíthetjük a jelvényünk alsó részének kiemelését is, viszont fehér szín helyett jobb feketét használni, 20%-os átlátszósággal. Ezzel elkészült a fénylő, három dimenziós jelvényünk (13)!

Hozzászólások

  • HS szerint:

    Szia!
    Klassz a téma és a megoldás is, csak a PSD-t nem lehet letölteni, pedig nagyon jó volna!
    Köszi,
    HS

Szóljon hozzá!

Új generációs játékok