Blog

Vektorgrafika InkScape-pel

InkScapeAz InkScape egy nyílt forráskódú, vektorgrafikus szerkesztő program. Célja, hogy nagytudású grafikai eszköz legyen, miközben teljesen betartja az XML, az SVG és a CSS szabványait. Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a nagyobb kereskedelmi programok: Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand, vagy a Xara X. Lehetőségünk nyílik vele vektorgrafikus képeket, kiadványokat, webdesignt szerkeszteni. A kész művet elmenthetjük SVG formátumba, vagy annak egyéb verzióiba, de exportálhatjuk is a képet számos más formátumba (PDF, EPS, PS, EMF, POW, ODG, JPG, BMP, TIFF, PNG).
A felhasznált négyszögekből, háromszögekből, körökből és egyéb alakzatokból csoportokat képezhetünk, klónozhatjuk őket, vagy tetszés szerint alakíthatjuk. Az alakzatokat igény szerint színezhetjük, vagy színátmenettel tölthetjük ki. Kezeli a rétegeket, támogatja a Creative Commons metaadatokat, bonyolult láncműveletek végrehajtására is képes, akárcsak az SVG XML szerkesztésre.
A program keresztplatformos, azaz a legelterjedtebb operációs rendszerek mindegyikén használható (Windows, Linux, Max OS X).
Bővebb információ az InkScape hivatalos oldalán, vagy a Wiki oldalon. Az aktuális stabil, vagy fejlesztő verió szintén a hivatalos oldalról tölthető le.

Én már egy ideje használom a programot, igaz komoly munkára még nem alkalmaztam, de mivel napjaink weboldalai előszeretettel használják a vektorgrafikát, úgy döntöttem, hogy komolyabban belemélyülők a program rejtelmeibe. Természetesen elkészült munkáimat, ötleteimet, tanácsaimat megosztom itt másokkal is.

Hozzászólások

  • ariam szerint:

    Most kezdtem készíteni egy blogot, amelyen indítottam egy részletes Inkscape-leírást. Még csak az elején vagyok, de igyekszem fejleszteni. Az első részek valószínűleg rendkívül szájbarágósnak hatnak, de van olyan, aki semmit nem tud erről a témáról, de érdekli. Ha érdekel, nézz rá!

    Köszönöm, hogy elolvastad. Tetszik az oldalad.

Szóljon hozzá!

Új generációs játékok