Blog

Photoshop gyorsbillentyűk

PSKEYS

Összegyűjtöttem néhány ismert és talán kevésbé ismert Photoshop gyorsbillentyűt, amelyekkel meggyorsíthatjuk Photoshopos ténykedésünket, és talán egy-egy probléma megoldásában is hasznosak lehetnek.
Ha valaki ismer még hasznos “fogásokat”, az ne legyen rest megosztani lentebb a hozzászólásokban és én ki fogom bővíteni velük a listát.

 1. Húzható kijelölés
  A Marquee eszköz használata közben, ha nyomva tartjuk a szóköz billentyűt, akkor az eddigi kijelölésünket elmozdíthatjuk tetszőleges irányba. A szóköz felengedésével módosíthatjuk a kijelölést.
 2. Jobbra, balra navigálás
  A Ctrl gomb nyomva tartásával és az egér középső gombjának görgetésével, jobbra-balra scrollozhatunk a dokumentumunkon, ha az meghaladja az ablak méretét.
 3. Tallózás a betűkészlet listában
  Ha a betűkészlet lista legördülő menün van a fókusz, akkor a fel/le kurzor billentyűk segítségével egyszerűen tallózhatunk a listában, emellett rögtön látjuk is a változást a dokumentumban.
 4. Zoomolás scrollozással
  Az Ctrl + Alt + fel/le görgetéssel könnyedén tudunk nagyítani, valamint kicsinyíteni a dokumentumunk nézetén.
 5. Értékváltoztatás nagy léptékekben
  Ha a fókuszt ráhelyezzük egy beviteli mezőre és nyomva tartjuk a Ctrl gombot, akkor az egér görgő segítségével 10-es értékekkel tudjuk növelni, illetve csökkenteni az értékeket.
 6. Értékváltoztatás scrollozása
  Ha a fókuszt ráhelyezzük egy beviteli mezőre, akkor az egérgörgő fel-le scrollozásával tudjuk növelni, illetve csökkenteni az értéket.
 7. Fel/Le kurzor billentyűkkel való értékváltoztatás
  Az előző tipphez hasonlóan a fel/le kurzor billentyűkkel is tudjuk a mezők értékeit változtatni.
 8. Zoomolás 100%-ra
  Ha a Zoom eszközre duplán klikkelünk, akkor a dokumentumot 100%-os nagyításba helyezhetjük.
 9. Layer csoportok kibontása / összecsukása
  Egyszerűen kitudjuk nyitni, illetve be tudjuk zárni a fő szinten lévő layer csoportokat, ha a Ctrl gomb nyomva tartásával klikkelünk a layer kibontása/összecsukása ikonra. Ha az összes csoportot ki akarjuk bontani, akkor azt a Ctrl + Shift + klikk kombinációval tehetjük meg.
 10. Megjelenítés / elrejtés egymozdulattal
  Ha több layert szeretnénk elrejteni, vagy megjeleníteni egyszerre, akkor a bal egérgomb egyiken való nyomva tartásával és fel/le húzásával a soron következő layereket elrejthetjük, vagy megjeleníthetjük.
 11. Minden más layer elrejtése
  Ha megnyomjuk a Shift billentyűt és így klikkelünk egy layer elrejtésére, akkor elrejtünk minden más layert a klikkelt kivételével.
 12. Layer átlátszóság zárolása
  A / gomb megnyomásával zárolhatjuk a kiválasztott layer átlátszóságát.
 13. Eszköztárak
  A Tab gomb lenyomásával eltüntethetjük, illetve megjeleníthetjük az összes eszköztárakat.
  A Shift + Tab lenyomásával a palettákat rejthetjük el, vagy jeleníthetjük meg.
 14. Precíz kurzor
  A Caps lock megnyomásával aktiválhatunk egy másik kurzort, amivel precízebben rajzolhatunk, ha úgy tartja szükség. Ismételt megnyomással az előző kurzort kapjuk vissza.
 15. Navigálás az eszköztárban
  Ha megnyomjuk a Shift + eszköz gyorsbillenytű gombokat, akkor aktívvá tehetjük az alatta lévő eszközt. Példa: B = Ecset eszköz, ha megnyomjuk a Shift + B-t, akkor kiválasztjuk a Ceruza eszközt.
 16. Áttetszőség
  Könnyedén változtathatunk egy ecset áttetszőségén. Ha az ecset eszközünk az aktív, a szám billentyűk segítségével 10 és 100% között állíthatunk be értékeket (pl. 1 = 10%, 2 = 20%…).
 17. Gyors váltogatás a dokumentumok között
  A Ctrl + Tab megnyomásával váltogathatunk a megnyitott dokumentumok között.
 18. Átlátszó layer körbejelölése
  Ctrl + klikk a kicsinyített layeren és máris körbejelöltük a képet.
 19. Layer műveletek
  Ctrl+J az adott layer gyors másolatának létrehozása.
  Ctrl+Alt-al megfogható egérrel a Mask és más layerre helyezhető / másolható.
 20. Végül…
  Ha saját gyorsbillentyűket szeretnél beállítani, akkor nyomjuk meg a Ctrl + Shift + K billentyűket a beállítópanel megjelenítéséhez.

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Új generációs játékok