Blog

Hasznos Bash scriptek

Néha megesik, hogy valami egyszerű eljárás segítségével szeretnék egy problémát megoldani Linux bash nyelven. Persze nem mindig lehet az igényeknek megfelelő programokat beszerezni, vagy csak nehezen lehet ilyet találni. Ilyenkor egyszerűbbnek látom ha magam írom meg amire szükségem van. Ezek közül most megosztok néhányat, hátha másnak is segítségére lesz valamelyik. Természetesen mindenki igényének megfelelően módosíthatja ezeket.

Egyszerű log fájl ürítés
Biztos már sokan szembesültek azzal, hogy a /var/log könyvtárban egy idő után felhalmozódnak a logok. Mivel a legtöbbünk nem olvassa ezeket minden nap és a mezei felhasználók számára nem sok érdekes van bennük, nyugodtan törölhetjük őket. Persze nem barbár módra minden fájlt, mert ilyenkor nem biztos, hogy a rendszer újra létrehozza őket és kellemetlen kézzel újra helyreállítani a fájlokat. Az alábbi kis script segítségével bátran törölhetjük a fájlok tartalmát, ha szükségesnek véljük.

#!/bin/bash
for i in /var/log/*; do cat "$i"; done

nVidia VGA infok
Régen sokat bajlódtam az nVidiás VGA kártyám beállításával és az ellenőrzésekhez több parancsot kellet kiadnom. Hogy ne kelljen minden módisítás, újraindítás után ezeket begépelnem, összegyűjtöttem őket egy parancs csokorba. Aki nVidia kártyával rendelkezik és hozzá működő driverel, az nyugodtan használhatja ezeket a parancsokat több információ lekérdezéséhez.

#!/bin/bash
echo "*** VGA CARD INFO ***"
cat /proc/driver/nvidia/agp/card
echo
echo "*** AGP HOST-BRIDGE INFO ***"
cat /proc/driver/nvidia/agp/host-bridge
echo
echo "*** NVIDIA STATUS ***"
cat /proc/driver/nvidia/agp/status
echo
echo "*** GLX INFO ***"
glxinfo | grep direct

WMA->MP3 konvertálás
Egyszer volt rengeteg WMA formátumú zeném és valami egyszerű módon át akartam konvertálni őket MP3-ba. Nos ebben nagy segítségemre volt az alábbi kis script, ami az mplayer segítségével kódolja át a fájlokat. A scriptet csak be kell másolni a wma fájlok köze és elindítani, ezután sorban mindegyiket átkonvertálja. A paraméterezés igény szerint módosítható a scriptben.

#!/bin/bash
for i in *.wma
do
if [ -f "$i" ]; then
rm -f "$i.wav"
mkfifo "$i.wav"
mplayer -quiet -vo null -vc dummy -af volume=0,resample=44100:0:1 -ao pcm:waveheader:file="$i.wav" "$i" &
dest=`echo "$i"|sed -e 's/wma$/mp3/'`
lame -V0 -h -b 160 --vbr-new "$i.wav" "$dest"
rm -f "$i.wav"
fi

Szóljon hozzá!

Új generációs játékok